100 χρόνια Επιμελητήριο Ηρακλείου

Μανώλης Αλιφιεράκης

Φίλες και Φίλοι Επιχειρηματίες,  

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω όλους στην σημερινή εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ξεχωριστά, καλωσορίζω έναν – έναν τους συναδέλφους προέδρους των ελληνικών επιμελητηρίων που μας κάνουν την τιμή και βρίσκονται μαζί μας σήμερα, αυτή την γιορτινή ημέρα για το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Φέτος είναι μια χρονιά ορόσημο για το Επιμελητήριό μας.

Φέτος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Κρήτης, συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Το 1924 ξεκίνησε μια διαδρομή που φέτος συμπληρώνει έναν ολόκληρο αιώνα.

Έναν αιώνα, μέσα σε μια πολυτάραχη ιστορική πορεία, πολέμων, κρίσεων και αγώνων.

Το 1924, στο ξεκίνημα αυτής της δύσκολης αλλά αναγεννητικής πορείας, φωτισμένοι επιχειρηματίες του Ηρακλείου, ανέλαβαν την ίδρυση του Επιμελητηρίου.  

Το 1924 γεννήθηκε ένα φορέας που  - επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω- στα χρόνια που ακολούθησαν, με τη δράση του και με τις πρωτοβουλίες του απέναντι στην Πολιτεία, συνέβαλε, αποφασιστικά, στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων και την προώθηση λύσεων, επωφελών για την εθνική οικονομία.

Από τα πρώτα του βήματα, ήδη κατά την πρώτη δεκαετία από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου διαχειρίστηκε κρίσιμα για τότε, ζητήματα της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο δανεισμός από τις τράπεζες προς τις τοπικές επιχειρήσεις, ή η προστασία της αγροτικής παραγωγής με παρεμβάσεις υπέρ των παραγωγών. Ή ακόμα με πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα  μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο


Δείτε το επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου


Βραβεύσεις πρώην προέδρων:

100

Στην κατάμεστη αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων της χώρας, των παραγωγικών φορέων και των εργαζομένων τίμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη γιορτή.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης των πέντε πρώην Προέδρων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τις πρωτοποριακές, για την εποχή της θητείας τους, υπηρεσίες που προσέφεραν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πρόκειται για τον  κ. Νίκο Βελιγραντάκη (1983 – 1988) τον κ. Βαγγέλη Μαμαλάκη (1983 - 1991) τον κ. Γιάννη Λεμπιδάκη (1991 – 1993) τον κ. Γιώργο Ξυλούρη (1993 – 2006)  και τον κ. Νικήτα Δολαψάκη (2006 -2011).

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό


Βραβεύσεις ιστορικών επιχειρήσεων:

100

Εκπροσώπους 8 επιχειρήσεων, που έχουν διαγράψει τη δική τους ιστορική διαδρομή στη διάρκεια του αιώνα βράβευσε χθες η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τιμώντας σε αυτές όλες τις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου οι οποίες  άντεξαν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνεχίζουν την πολυετή λειτουργία τους.
Οι διάδοχοι των επιχειρήσεων αυτών παρέλαβαν τιμητική πλακέτα κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων αδιάληπτης λειτουργίας και συνεχούς προσφοράς του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. 


Πρόκειται, αλφαβητικά, για τις επιχειρήσεις:
ΑΒΕΔΙΣ
Α.Ε.Σ. ΕΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.
ΑΚΕΚ Α.Ε 
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΞΤΕ
ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΟΙ Ο.Ε.Ε. 
ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΑΕ.
ΝΙΝΙΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό


Βραβεύσεις πρώην στελεχών:

100

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου βράβευσε επίσης πρώην στελέχη του, τα οποία υπηρέτησαν με αυταπάρνηση την τοπική επιχειρηματικότητα και βοήθησαν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην ανάπτυξή της.

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό

Δελτία τύπου:


Φωτογραφικό υλικό:

100